Potrivit articolului, un astfel de interes din partea deputatului european este firesc, având în vedere atenția instituțiilor europene în dezvoltarea statului de drept în Republica Moldova, și mai ales transparența procesului de finanțare a reformelor din partea Uniunii Europene. Totodată, ancheta și circumstanțele cazului pe care a fost arestat Ilan Șor ridică o serie de întrebări și probleme, care nu pot fi trecute cu vederea de către partenerul european al RM.

În primul rând, autorii materialului fac referire la problema unui proces inechitabil în cazul „Șor”, în special, faptul că martorii apărării sunt audiați în doar două săptămâni, iar martorii acuzatorului sunt audiați timp de un an. De asemenea, din cererile a 20 de martori depuse de apărare, au fost aprobați doar 6 martori.

Publicația face referire și la faptul că, datorită contribuției și informațiilor furnizate de Ilan Șor a fost posibilă dezvăluirea unor scheme de corupție în eșaloanele superioare ale puterii, fiind condamnat ex-premierul Republicii Moldova, dar în același timp, Ilan Șor, cel care a oferit informații și a conlucrat cu ancheta în acest sens, continuă să se afle în arest preventiv aproape un an de zile.

Presiunea asupra primarului de Orhei, în opinia colegilor săi, este aplicată în scopul de a pune piedici unui tânăr politician, care intenționează să schimbe viața în bine a  cetățenilor Republicii Moldova.

Autorii materialului consideră că este firesc și logic ca deputații europeni să monitorizeze astfel de cazuri,în special după ce au primit mai multe informații despre cazul Șor de la colegii săi, care au efectuat o vizită oficială la Parlamentul European la data de 13 iunie, unde au avut o serie de întrevederi cu oficialii europeni pe această problemă. 

Materialul original îl găsiți aici. 

Amintim că, săptămâna trecută, portalul de talie internațională, „Euroreporter”, specializat în știri despre activitățile Parlamentului European a publicat un material dedicat în exclusivitate primarului de Orhei, Ilan Șor, în cadrul căruia au fost relatate acțiunile și reformele implementate în calitate de politician și primar.

Traducerea în română a materialului publicat pe Neweurope poate fi găsit mai jos: 

CITEȘTE ȘI:

Parlamentul European a invitat Partidul Şor pentru audieri publice cu privire la încălcarea drepturilor civile ale primarului de Orhei

Europarlamentar, către delegația Partidului „Șor”: Vom insista ca martorul principal în cazul lui Ilan Șor să fie protejat de corupţi

Alberto Cirio, membru al Comisiei Parlamentare pentru Asociere UE-RM, va solicita autorităților din țara noastră o soluţionare echitabilă a cazului ”Șor”

Cazul primarului de Orhei, Ilan Șor, reflectat de către EUreporter

Jean-Luc Shaffhauser, un alt deputat european, a emis o declaraţie privind încălcarea drepturilor lui Ilan Şor

Lasă un comentariu