Fostul premier Iurie Leancă a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj video, în care afirmă că cele două instituții internaționale ”probabil din greșeală s-au lăsat antrenate în jocuri politice locale și murdare locale”.

Referitor la acuzațiile precum că Guvernul Leancă nu s-a consultat cu aceste instituții financiare pe marginea subiectului privind necesitatea semnării unei garanţii, fostul premier a menționat: ”Îmi pare rău că instituțiile financiare internaționale, care au ajutat și ajută atât de mult R. Moldova, au avut niște comentarii care sunt ușor interpretabile. Probabil, din greșeală, s-au lăsat antrenate în jocuri politice murdare locale. Consultări au avut loc pe tot parcursul anului 2014. Au fost discuții formale și informale. Au avut loc vizite de informare a acestui sector și, dacă va fi necesar, voi face interpelări la toate instituțiile, pentru a obține informații exhaustive la acest subiect”.

În mesajul său video, Iurie Leancă a prezentat un aliniat din Programul de evaluare făcut de cele două instituții financiare :

”În sumarul executiv al acestui documentul există o constatare care a stat la baza ulterioarei interacțiuni dintre Guvernul R. Moldova și partenerii noștri din instituțiile financiare internaționale. În acest aliniat avem trei elemente-cheie, și anume :

1. Fiind vorba despre o bancă de sistem, statul nu-și putea permite luxul ca aceasta să falimenteze;

2. Nu exista o altă soluție viabilă decât prin bail-out (oferirea garanțiilor guvernamentale;

3. Lipsa unei astfel de decizii ar fi creat un potențial de cotaminare a întregului sistem bancar”, a spus Iurie Leancă, cu referire la documentul prezentat.

Iurie Leancă a explicat detaliat ce s-ar fi întâmplat în cazul în care Guvernul nu ar fi luat decizii la insistența Băncii Naționale a RM. Potrivit lui, inacţiunea Guvernului ar fi dus automat la falimentarea unei bănci de sistem cum este BEM. Iar asta presupune faptul că atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, şi-ar fi pierdut toţi banii.

„Falimentarea BEM ar fi generat o panică, o criză în societate şi ar fi generat extrageri masive de depozite bancare nu doar de la BEM, dar şi alte bănci. Asta ar fi putut genera un colaps al întregului sistem financiar bancar şi rezulta în prăbuşirea economică a R. Moldova", a conchis fostul premier.

Recent, Banca Mondială a anunţat în mod oficial că nu a fost la curent cu intențiile Guvernului în ceea ce priveşte garanția acordată BNM după frauda bancară și, respectiv, nu a putut avea la bază recomandările Băncii Mondiale. Asta după ce Iurie Leancă a afirmat public că a semnat decizia în calitate de premier „după consultarea/recomandarea instituțiilor financiare internaționale: Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional”.

Ulterior, Fondul Monetar Internaţional a dezmințit afirmaţiile ex-premierului Iurie Leancă potrivit căruia garanţiile acordate în anul 2014 de către Guvern Băncii Naţionale nu au fost consultate cu Banca Mondială şi FMI. Solicitată de presă la subiectul respectiv, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că Guvernul  de atunci a „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu  a urmat recomandările noastre”.

Potrivit reprezentantului de la Chişinău, FMI a avut cu regularitate consultări cu autoritățile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii (BEM) și a grupului de bănci asociate cu BEM. În același timp, FMI a acordat asistență tehnică substanțială privind aceste chestiuni.

Guvernul condus de actualul vicepreşedinte al Parlamentului Iurie Leancă a votat, în septembrie 2014, posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.

Lasă un comentariu