!-- start master -->

Abuzatororii revin să exploateze relațiile cu copiii construite înaintea pandemiei

transmisiunea începe la

ora 11:21

În primul semestru al anului 2020 au fost raportate 36 de cazuri de abuz sexual al copiilor săvârșite în mediul online - de 3 ori mai mult față de perioada similară a anului trecut.

„În majoritatea cazurilor, copiii au fost cei care ne-au vorbit sau ne-au cerut ajutor în legătură cu problema cu care se confruntau. Aceasta este o diferență importantă, comparativ cu anii precedenți, când cazurile de abuz erau raportate de persoane terțe, în special de prietenii sau colegii copilului”, scrie La Strada.

Faptul se datorează inclusiv regulilor de izolare socială impuse din cauza pandemiei, motiv din care copiii au fost nevoiți să semnaleze direct serviciile specializate, fără a discuta despre aceasta cu prietenii.

Atât fetele, cât și băieții pot fi expuși acestui pericol, doar formele de abuz fiind diferite. Fetele raportează, de obicei, cazuri de amenințare și șantaj sexual. Ele spun că sunt amenințate cu publicarea fotografiilor intime pe care le-au expediat anterior abuzatorului sau cu crearea unui profil fals care i-ar putea afecta reputația. În unele cazuri, fotografiile deja au fost publicate.Băieții, în schimb, sunt expuși la conținuturi cu caracter sexual sau sunt intimidați prin mesaje cu conținut sexual explicit.

Vârsta medie a copiilor ce au trecut prin situații de abuz sexual online este de 13 ani, însă sunt semnalate și cazuri în care copii mai mici, chiar de 7-9 ani, sunt expuși mesajelor nepotrivite vârstei lor.

La rândul lor, adolescenții de 16 – 18 ani sunt amenințați de către foștii parteneri cu postarea fotografiilor și /sau videourilor cu conținut sexual, ca „pedeapsă” pentru că ar fi încheiat relația ori pentru a-i determina să continue relația de iubire.

Specialiștii Programului Copii reamintesc părinților, îngrijitorilor și pedagogilor că, în perioada de izolare și mai ales pe parcursul vacanței de vară, când copiii dispun de mult timp liber, e nevoie să ținem cont de următoarele reguli și informații utile:

Lasă un comentariu