„Când mă gândesc la Moldova, sunt dezamăgit, într-o oarecare măsură, pentru situația economică inexplicabilă din țară. Totuși cred că acest lucru poate fi explicat. Un mare plus dar și în același timp minus pentru Republica Moldova este situația geopolitică și tensiunea care a rămas încă de pe timpul celui de-al II Război Mondial. Uneori, se pare că aceasta este o poziție privilegiată pentru că ajută la dezvoltarea economică și culturală a țării, dar cel mai adesea atunci când oamenii sunt interesați în Moldova, ei nu sunt interesați de ceea ce reprezintă țara, dar rolul pe care Moldova îl poate juca în politica și geopolitica lor”, a declarat Pascal Vagogne.

Acesta a subliniat că tensiunile care există între diferitele regiuni, interesele pe care diferite țări le au în Moldova, îi împiedică integrarea țării. 

„Am fost surprins de faptul că aceasta este prima țară în care lucrez și despre viitorul căruia nu pot spune nimic despre situația în care va fi în 30 de ani. Există o parte a populației care doresc să se alăture României, alta care să adere la UE și o altă parte care susține legături mai strânse cu Rusia”, a subliniat ambasadorul. 

Totodată, Pascal Vagogne a declarat că în această țară fiecare trage la turta lui și nu atrage atenția asupra problemelor reale ce țin de dezvoltarea economică și democratică a țării.

„Noi speram că în urma câștigării alegerilor de către Igor Dodon situația se va schimba înspre bine, pentru că aceasta ar însemna o conexiune între președinte, care are legături mai strânse cu Rusia, și Guvernul, care este orientat spre UE, însă totul s-a întâmplat invers. Suntem constant atrași de cineva: vedeți - există o amenințare rusă, vedeți - există corupție”,  a menționat Vagogne.

Cu toate acestea, ambasadorul a subliniat că Republica Moldova se deosebește printr-o bunătate și ospitalitate deosebită și că moldovenii nu se plâng, ci luptă și se împotrivesc.

Lasă un comentariu