Pe de o parte oficialul recunoaște că nu se știe adevărul cu certitudine, pe de altă parte îndeamnă societatea să-l privească cu ochii larg deschiși, chiar dacă ar fi mai puțin plăcut.

Din păcate, nu există o abordare generală, unică, națională, nu s-a făcut o analiză profundă a ceea ce s-a întâmplat din '90 până în iulie '92, când a fost semnat acordul de încetare a focului între Elțin și Snegur, președintele de atunci al Republicii Moldova. Deci, suntem – ca să mă exprim mai diplomatic – într-o apreciere haotică a trecutului nostru recent”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Semnarea acordului moldo-rus a avut loc între doi președinți – Mircea Snegur și Boris Elțin – și, ulterior, hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului arată că totuși conflictul a fost între două state – Republica Moldova și Federația Rusă. 

La care Aureliu Ciocoi a continuat cu următoarele: „Dar cine trebuia să pună? Era atunci dl Snegur de acord să semneze un acord de genul acesta cu Smirnov (n.r. nu, pentru că era o entitate autoproclamată)? Ei vedeți? Și atunci, cine trebuia să semneze?”.

Acordul vorbește despre încetarea focului între părțile implicate, nefiind nominalizate care sunt părțile implicate. Articolul 4 din acord specifică foarte clar că contingentul Armatei a 14-a dislocate pe teritoriul Republicii Moldova își va păstra neutralitatea în raport cu părțile implicate, iar părțile implicate se vor abține de la orice acțiuni de agresiune în raport cu Armata a 14-a. Acum, nu vreau să apăr Armata a 14-a, să nu se interpreteze ceea ce spun eu acum iarăși ca o apărare a ceea ce a fost Armata a 14-a în perioada respectivă, aflându-se nelegal pe teritoriul Republicii Moldova, vorbesc pur juridic, ce prevede articolul 4 din acordul respectiv de încetare a focului. Acordul respectiv nu stipulează clar cine sunt părțile implicate, de aia spun...”, a adăugat acesta, cu precizare că îndeamnă societatea să deschidă larg ochii și să înceapă a privi real lucrurile, inclusiv unele adevăruri care probabil sunt nu chiar plăcute nici pentru unii, nici pentru alții.

Lasă un comentariu