Consultările s-au axat pe temele de actualitate ale agendei bilaterale. Cei doi secretari de stat au discutat punctual şi diverse aspecte de pe agenda regională şi multilaterală, fiind convenită menţinerea în continuare a unui dialog aprofundat pe aceste dimensiuni.

Interlocutorii au subliniat importanţa intensificării cooperării comercial-economice, inclusiv prin organizarea primei şedinţe a Comisiei mixte de cooperare economică, care va permite extinderea contactelor, cu implicarea în acest proces a instituţiilor de competenţă. Lukáš Parízek a remarcat importanţa creării condiţiilor favorabile pentru  activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii - un element principal pentru dezvoltarea economiei unei ţări.  

Un subiect aparte a vizat procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în contextul în care Slovacia va deţine preşedinţia OSCE pe parcursul anului 2019. Delegaţia slovacă a salutat progresul înregistrat în ultima perioadă la acest capitol, asigurând de susţinere pentru avansarea dialogului între părţi şi obţinerea rezultatelor pragmatice pe durata preşedinţiei sale.

Totodată, delegaţia slovacă a fost interesată de evoluţiile politicii interne, subliniind necesitatea continuării eforturilor de implementare a reformelor, inclusiv cele care decurg din transpunerea în practică a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Lasă un comentariu