Persoanele 60 plus vor fi reintegrate social prin programe de voluntariat (FOTO)

transmisiunea începe la

ora 17:43

Primul eveniment a avut loc în Budești, unde au participat peste 50 de seniori, dornici să împărtășească din experiența și abilitățile lor. Bunici și bunei, meșteri populari, pedagogi, asistenți sociali, oamenii din business și reprezentanți ai culturii, uniți printr-o mare dorință de a fi din nou utili tinerilor și de a redeveni parte a vieții sociale și economice a țării.

În cadrul evenimentului a fost prezentate oportunitățile de dezvoltare personală pentru seniori, programele de finanțare a proiectelor de voluntariat, precum și proiectele altor organizații care necesită voluntari înțelepți și cu experiență.

Vor urma încă patru astfel de evenimente publice de constituire a Cluburilor de Voluntari 60 plus. Evenimentele vor avea loc în următoarele localități: Comrat (8.12.2019); Criuleni- (10.12.2019); Bălți- (12.12.2019); Chișinău-(16.12.2019);

În scopul reintegrării în viața socială și economică activă buneilor și bunicilor noștri, în anul 2018, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2018-2021), elaborat cu suportul Fondului ONU pentru Populație în Moldova. Scopul de bază al proiectului este promovarea măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viaţa socială şi economică.

În vederea implementării planului de acțiuni, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale, cu suportul tehnic și financiar a UNDESA și UNFPA în parteneriat cu Consiliul Național pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, lansează inițiativa de crearea a Planformei Naționale a Voluntarilor Seniori.

Conform datelor statistice, la începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației.

Lasă un comentariu