Vaccinul antigripal conține tulpinile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru sezonul 2019-2020, emisfera de nord, din care face parte și Republica Moldova. Jumătate din dozele de vaccin sunt donate de Centrul de Vaccinări Echitate din SUA, care este un program al „The Task Force for Global Health”/PIVI, iar cealaltă jumătate  este procurată sursele CNAM.

Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, vaccinurile vor ajunge la medicii de familie care deja au stabilit persoanele care vor fi vaccinate. Este vorba despre persoane cu risc sporit de îmbolnăvire: persoane cu maladii cornice, bătrânii și invalizii instituționalizați în aziluri, lucrători medicali, cei din poliție, militarii, dar și persoanele care fac parte din organele de conducere din administrația publică centrală sau locală etc. Potrivit medicului, dacă o persoană nu se încadrează în aceste categorii, dar are simptome de gripă, trebuie să se adreseze de urgență la medicul de familie.

Într-un comunicat de presă ANSP se menționează că imunizarea împotriva gripei reduce riscul de îmbolnăvire, de apariție a formelor severe de boală și a deceselor cauzate de gripă. Pentru a preveni îmbolnăvirea de gripă, se recomandă adresarea la medic la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa, izolarea bolnavilor la domiciliu, în caz de necesitate –  spitalizarea, evitarea contactului cu bolnavii, dar și o igienă personală corespunzătoare, inclusiv igiena mâinilor:

Gripa se manifestă prin febră, frisoane, astenie marcată, cefalee, dureri în globii oculari , rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât. Unii oameni pot avea vărsături și diaree, acest lucru fiind mai frecvent la copii decât la adulți.

Lasă un comentariu