Reuniţi în portul kazah Aktau, liderii celor cinci state riverane Mării Caspice au convenit asupra statutului acestei întinderi de apă, pentru a pune capăt vidului juridic existent după destrămarea Uniunii Sovietice.

Gazda ceremoniei, preşedintele kazah Nursultan Nazarbaiev, a declarat înainte de semnarea convenţiei că liderii din cele cinci ţări vor participa duminică la un "eveniment istoric". „Putem spune că un consens cu privire la statutul mării a fost greu de realizat şi a necesitat timp, discuţiile au avut loc pe o perioadă 20 de ani şi au necesitat eforturi substanţiale şi comune ale părţilor implicate'', a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin, favorabil acestui acord, a evocat o convenţie a cărei „semnificaţie va fi epocală'' şi a pledat pentru o cooperare militară mai mare între ţările din Marea Caspică.

Acordul ar trebui să ajute la aplanarea tensiunilor existente de mai mulţi ani în regiune, unde se află rezerve mari de hidrocarburi, estimate la aproape 50 de miliarde de barili de petrol şi 300.000 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Potrivit Kremlinului, acordul păstrează cea mai mare parte a Mării Caspice ca zonă comună, dar împarte între cele cinci ţări resursele marine şi subacvatice.

Summitul de duminică de la Aktau a fost al cincilea de acest tip din 2002, în timp ce mai mult de 50 de reuniuni ministeriale şi tehnice au avut loc de la destrămarea fostei URSS.

Lasă un comentariu