Potrivit materialelor urmăririi penale, gruparea criminală, formată din persoane de gen masculin şi feminin, recruta victime din familii social-vulnerabile şi din zonele rurale pe care, prin diferite metode, le constrângeau să presteze servicii sexuale, contra cost.

În acest scop, suspecţii închiriau apartamente în raza mun.Chişinău şi puneau la dispoziţia victimelor telefoane mobile, pentru a putea fi contactate de clienţi, iar în cazul în care apărea necesitatea de a se deplasa pe adresa indicată de client, suspecţii le conduceau cu maşinile lor. Anunţurile despre prestarea serviciilor sexuale erau postate pe site-uri de către suspecţi şi banii clienţilor la fel erau colectaţi de către aceştia.

În cazul în care victimele traficului de fiinţe umane declarau că refuză să presteze servicii sexuale în folosul suspecţilor, acestea erau agresate fizic sau verbal, ameninţate cu răspândirea informaţiilor confidenţiale familiilor lor. Pentru a fi siguri că victimele nu vor fugi şi nu-i vor denunţa organelor de drept, suspecţii le încuiau în apartamentele închiriate, le impuneau să întrebuinţeze droguri de tip „sare”. Drogul respectiv aducea victimele la o stare în care nu simţeau necesitatea de a dormi mai mule zile consecutiv, pentru a putea deservi mai mulţi clienţi.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, s-a constatat că o parte dintre victime sunt minore. Pe acesta fapt, a fost iniţiată o cauză penală şi pentru trafic de copii.

Pe 6 decembrie curent, au fost efectuate mai multe percheziţii în apartamentele închiriate de către suspecţi, unde au fost depistate șase victime, două dintre care sunt minore, precum şi persoanele suspecte, care au fost reţinute. De asemenea, au fost depistate şi ridicate aparate artizanale pentru întrebuinţarea drogurilor.

Actualmente, se întreprind acţiuni de urmărire penală, măsuri speciale de investigaţii şi investigaţii financiare paralele necesare stabilirii tuturor circumstanţelor cazului, acumulării probelor, stabilirii tuturor victimelor, precum şi a persoanelor implicate în această schemă ilegală, în vederea tragerii lor la răspundere penală.

Persoanele culpabile de traficul de copii riscă până la 20 de ani de închisoare.

Lasă un comentariu