Scopul exercițiului a fost pregătirea și antrenarea în comun cu subdiviziunile subordonate Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul General al Poliției, Departamentul Trupelor de Carabinieri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Poliția de Frontieră, ș.a.), pentru asigurarea unei aplicări reușite a mijloacelor de intervenție și a tacticilor de acțiune, precum și cizelarea mecanismului de interacțiune dintre forțe.

Scenariul care a fost pus în practică a cumulat câteva activități, cum ar fi atacul persoanelor înarmate asupra sediului stadionului Zimbru, precum și intervenția specială pentru eliberarea ostaticilor cu stoparea din mers a unității de transport.

Având în vedere complexitatea exercițiului, a fost posibilă exersarea situațiilor de securizare a zonei de atac, mobilizarea forțelor de sprijin, constituirea centrului mobil de comandă, securizarea zonelor de intervenție, negocierile cu teroriștii, și identificarea lor, eliberarea parțială a câtorva ostatici, executarea asaltului conform procedurilor speciale și efectuarea activităților de către echipele speciale de cercetare la fața locului.

Conform fabulei exercițiului, au fost antrenate 50 persoane în calitate de ostatici, 26 persoane care au realizat simularea atacului terorist și un număr de circa 300 de polițiști și carabinieri antrenați la formarea dispozitivelor destinate situațiilor de acest gen. Pe parcursul exercițiului au fost simulate negocieri cu atacatorii prin implicarea specialiștilor psihologi, reușindu-se eliberarea convențională a șase ostatici.

Realizarea nemijlocită a operațiunii speciale de eliberare simultană a ostaticilor a fost realizată de către 52 angajați ai BPDS „Fulger”. În urma acestei operațiuni de succes a tuturor forțelor implicate, doi teroriști au fost lichidați, iar alți cinci răniți. Convențional a fost simulată și rănirea a șase persoane luate ostatici. Acțiunile de identificare și  mobilizare a teroriștilor au fost efectuate simultan de către comandanții, care se aflau în Centrul de Control a celulei de criză.

În urma exercițiului angajații nu au avut de suferit, în continuare urmând a fi evaluată acțiunea organelor de forță cu antrenarea experților din cadrul subdiviziunilor specializate ale MAI, SIS, SPPS, dar și a reprezentanților structurilor omoloage din Polonia și Franța.

Lasă un comentariu